Biotalousasiantuntijan verkko-opinnot tarjoavat joustavan mahdollisuuden kehittää alan osaamistaan vaikkapa työn ohessa. Kristiina Lamminmäki on saanut opinnoista ensimmäisenä opiskelijana Open Badge -merkin.
Opinnot alkavat kaikille yhteisellä Näkökulmia biotalouteen (2 op)-opintojaksolla, ja opintoihin voi sitten sisällyttää itseään kiinnostavia opintojaksoja useiden avointen korkeakoulujen tarjonnasta. Kertoisitko Kristiina hieman opinnoistasi?
Biotalousasiantuntijan osaamissalkun opintoja on nyt kertynyt yhteensä 28 opintopistettä, ja ne koostuvat aloitusjakson lisäksi Turun yliopiston avoimen yliopiston ympäristötieteen perusopinnoista. Niihin sisältyy mm. ympäristöekologiaa, -ongelmia ja -terveyttä sekä ympäristönsuojelun tekniikkaa, lainsäädäntöä ja hallintoa. Osallistuin biotalouden johdantokurssille itse asiassa vasta ympäristötieteen opintojen jälkeen, mutta näinkin päin salkun kokoaminen toimi oikein hyvin. Johdantokurssi antaa hyvät perustiedot ja on kiinnostava sellaisenaankin. Siitä on myös hyvä jatkaa opintoja eteenpäin.
Opinnot toteutetaan verkko-opintoina. Miten verkko-opiskelu mielestäsi sujui ja miten sait opiskelun liitettyä muuhun elämääsi?
Olen ollut erittäin tyytyväinen verkko-opintoihin. Olen sivutoimisesti ja perheellisenä voinut opiskella joustavasti kotona juuri silloin, kun minulle parhaiten sopii. Opintojen vaiheittainen eteneminen palkitsee, ja tuntuu hyvältä, kun saa jonkin osa-alueen valmiiksi. Kiinnostavat aiheet, ymmärryksen kasvaminen, monipuoliset ja vaihtelevat suoritustavat sekä rakentavan palautteen saaminen pitävät motivaatiota yllä ja auttavat kehittämään opiskelutaitoja.
Toisaalta verkko-opiskelu vaatii itsenäistä työskentelyotetta eikä ole niin sosiaalista kuin lähiopiskelu, mutta verkossakin on paljon erilaisia tapoja vuorovaikutukseen. Eri opintojen järjestäjillä on hieman erilaiset järjestelmät ja toimintatavat, mutta selkeän opastuksen ansiosta olen kokenut tämänkin pelkästään positiivisena. Suosittelen kokeilemaan, olipa kyse nuorten tai aikuisten opinnoista, harrastuksesta, täydennyskoulutuksesta tai tutkintoon tähtäämisestä!
Miten kiinnostuit opinnoista ja mistä sait tietoa niistä?
Luonto ja ympäristö ovat aina olleet minulle tärkeitä kuten myös halu oppia uutta ja kehittää osaamistani. Kun alanvaihto näytti pari vuotta sitten mahdolliselta, päätin tarttua tilaisuuteen. Sekä ympäristötieteen että biotalouden opinnoista taisin ensimmäisen kerran saada tietoa Turun yliopiston avoimen yliopiston nettisivuilta.
Millaisia ajatuksia sinulla oli biotaloudesta ennen opintoja ja muuttuivatko ajatuksesi opintojen aikana? Mitä biotalous merkitsee sinulle?
Minulla oli aika hyvä yleiskäsitys biotaloudesta jo ennen johdantokurssia, mutta kurssi tarjosi silti paljon uutta ja laajensi ja syvensi tietämystäni. Yllätyin miten pitkällä tutkimus jo tällä hetkellä on ja miten paljon on jo saatu aikaan.
Uusimmat opintoni suuntautuvat mehiläistarhaukseen, joka sekin on osa luonnon monimuotoisuutta tukevaa biotaloutta. Ennestään minulla on kaupallisen alan koulutus sekä luonto- ja ympäristöalan perustutkinto. Kaikki opintoni täydentävät toisiaan, ja toivon että kiinnostus uuden oppimiseen ei hiivu koskaan.
Entä millaisena näet biotalouden merkityksen yhteiskunnassamme?
Ihmisen hyvinvointi on suoraan riippuvainen ympäristön tilasta, ja biotaloudella voidaan parantaa kumpaakin, kunhan biotaloutta toteutetaan ja kehitetään luonnon kannalta kestävällä tavalla. Omavaraisuuden ja muutosvalmiuden, puhtaan ja riittävän juomaveden, ruoan ja energian merkitys kasvaa jatkuvasti sekä Suomessa että globaalisti. Biotalous ja uudet innovaatiot ovat oleellinen osa ympäristöongelmien ratkaisemisessa, mutta lisäksi tarvitaan myös mm. kulutustottumusten muutoksia.
Millaista palautetta sinulla olisi meille opintojen järjestäjille?
Kaikki tieto opintotarjonnasta ja opintoihin liittyvistä asioista tulisi olla mahdollisimman ajantasaista, selkeää ja helposti löydettävissä. Vielä toivoisin enemmän ajasta ja paikasta riippumattomia verkko-opintoina suoritettavia kursseja ja suurempiakin opintokokonaisuuksia.
On todella hieno asia, että avointen korkeakoulujen välinen yhteistyö ja opintojen yhdistämismahdollisuudet lisääntyvät, esimerkkinä juuri biotalousopinnot.